Daniel G. Andújar
f. 1966 i Almoradí i Spania, bor i Barcelona i Spania
World’s Best Democracy, 2018–19
Daniel G. Andújar jobber innen kunst, politikk, forskning og anvendelse av digitale teknologier. I prosjektet World’s Best Democracy viser Andújar frem skjelettet og innmaten i arkivet som her fungerer som en «fascistisk maskin». En fascistisk maskin kan imidlertid omdirigeres og rettes mot kreftene som opprinnelig styrte den – herav den situasjonistiske strategien détournement. En radikal og annerledestenkende maskin kan ledes til å motarbeide sin opprinnelige funksjon, for eksempel ved å hacke programvaren. I en tid der vi styres av algoritmer som overvåker vår eksistens, er det verdt å være oppmerksom på algoritmene som også har påvirket de politiske systemene våre i flere tiår.
I en verden mettet med bilder, medieinntrykk og påtrengende reklame er det overraskende å se hvordan markedsføringsteknikkene knyttet til politisk propaganda fortsatt evner å bane seg frem blant alle de konkurrerende inntrykkene – at de fortsatt klarer å formidle budskapet sitt og få gjenhør for sin sirenesang. Hvis man reflekterer over hvordan politisk propaganda påvirker oss gjennom de mange mediene som er avhengige av politiske og økonomiske interesser, trenger man ikke gå lenger enn til taktikkene fra nasjonalsosialismen for å skjønne at dette ikke egentlig representerer noe nytt. Strategien er fortsatt tydelig og lett å få øye på, og lite har endret seg i dagens kontekst av gjennomgripende digitale medier og sosiale nettverk.
Strategien har snarere utviklet seg til å bli mer spisset mot oss som enkeltpersoner. Gjennom avanserte algoritmer fortsetter myndighetene og offentlige institusjoner, politiske og økonomiske krefter, å fôre oss med propaganda gjennom verdensomspennende kanaler som trer hegemoniet og homogeniteten ned over ørene på oss. Språket blir et middel for konspirasjoner og manipulasjon, en oppvisning i dominans og domestisering. I stedet for å være et språk for demokratiet dannes et kunstig univers som fremstår som sannheten. Alle har sin egen visjon om hva demokrati er, men de færreste har inngående kjennskap til reglene som ligger til grunn.
BIDRAG
World’s Best Democracy (Algorithm + Political Slogans), 2019
Offentlige intervensjoner, Bergen Kunsthall og andre steder
Produsert i samarbeid med Bergen Assembly 2019
World’s Best Democracy (Political Slogans), 2019
Tegninger
Bergen Kjøtt
Battle Cry, 2019
Bilder å fargelegge, 11 × 16 cm, 192 sider
Manifesto of the Communist Party, 2019
Video, 1’36”
How to Understand the D’Hondt Method (Democracy) (foredrag og video, 35’)
Bergen Kjøtt
Alle har sin egen visjon om hva demokrati er, men de færreste har inngående kjennskap til reglene som ligger til grunn. I en tid hvor algoritmer dikterer vår væren og overvåker vår eksistens, er det verdt å granske de algoritmene som i flere tiår har påvirket vårt politiske system. I 1878, tok Victor D´Hondt – en belgisk advokat, kjøpmann, matematiker og sivilrettsforvalter ved universitetet i Ghent – verden med storm da han publiserte sin bok, The Proportional Representation of the Parties by Each Voter.
Denne metoden er idag kalt D´Hondts metode, og brukes blant annet i Norge ved nasjonale valg for å proporsjonalt fordele mandater under fylkesvalg.
RELATERTE ARRANGEMENTER
RELATERTE PLATTFORMER
Utstilling