Magdalena Freudenschuss
f. 1980 i Innsbruck i Østerrike, bor i Berlin i Tyskland
Magdalena Freudenschuss er sosiolog, underviser i politikk og gir opplæring i transformativ utdanning i globalt borgerskap (UNESCOs Global Citizenship Education-program). I 2017 fikk hun et ufrivillig krasjkurs i krisehåndtering og det å måtte forholde seg til statlig undertrykkelse. Hun bruker kunst og aktivisme for å bearbeide disse opplevelsene i samarbeidsprosjekter med Laressa Dickey og peter steudtner. I Freudenschuss’ seneste forskningsprosjekt undersøker hun hvor utsatte aktivister er i den digitale tidsalderen.
BIDRAG
Laressa Dickey / Magdalena Freudenschuss
re:assembling emotional labour, 2019
5 tekster, designet av NLF, Berlin og Hamburg
Produsert i samarbeid med Bergen Assembly 2019
re:assembling emotional labour er en prosess med re-appropriasjon (re:appropriation) og utforsking av følelser og følelsesarbeid i en kontekst av politisk fangenskap. Laressa Dickey og Magdalena Freudenschuss bearbeider (re:work) det de opplevde som partnere av politiske fanger i 2017. I fem tynne
hefter får vi et kort innblikk i den kunstneriske bearbeidelsen av disse opplevelsene. Re:assembling, prosessen med å sette noe sammen på nytt, er knyttet til dis:assembling – dekonstruksjon av det som er satt sammen. «Dekonstruksjonen» som er målet for statlig vold, blir her brutt ned av arbeidet med å omskrive og omarbeide (re:write) konstruksjonen av selvet, identiteten og samholdet.
Ved å ta opp temaer som det politiske ved omsorg, sinne som et verktøy, lidelse som en måleenhet, det å mislykkes som et potensielt transformativt øyeblikk samt forvrenging som en makt- og traumedynamikk, gir Dickey og Freudenschuss rom til det usynlige arbeidet og lidelsen som er en iboende del av familiekriser. Samtidig inviterer de til en kritisk nylesning der de re:assembler følelser som sorg, sinne, smerte og sørgmodighet ved å finne styrke, latter, privilegier, solidaritet, søsterskap og paradokser i alt som har skjedd. I denne rekonstruksjonsprosessen bruker de tekst til å følge toppene og dalene i arbeidet med å herde seg mot traumer som et middel for motstand mot statlig vold, med feministiske perspektiver som verktøy, motivasjon, referanse og følgesvenner på veien.
Kunstner og forfatter Laressa Dickey og sosiolog og politisk pedagog Magdalena Freudenschuss fikk selv et ufrivillig dypdykk i krisehåndtering og statlig undertrykkelse i 2017, da partnerne deres, Ali Gharavi og peter steudtner, ble satt i politisk fangenskap. Sammen med partnerne sine bruker Dickey og Freudenschuss kunst og aktivisme til å bearbeide disse erfaringene i ulike prosjekter.
De har bidratt med fem tekster om det politiske ved omsorg til årets Bergen Assembly.
Magdalena Freudenschuss / peter steudtner
re:assembling solidarity, 2019
Installasjon med fargete tau med påskrevet tekst
Produsert i samarbeid med Bergen Assembly 2019
re:assembling solidarity er et verk som omhandler kunstnernes erfaringer med solidaritet i perioden steudtner var fengslet på grunn av sitt virke som menneskerettighetsforkjemper (som en av «Istanbul 10»). Denne «solidaritetshengekøyen» består av tekstilremser påtrykt solidaritetsbudskap som steudtner mottok i 2017 mens han var fengslet i høysikkerhetsfengselet Silivri i Tyrkia. De trykte stoffremsene ble håndvevd sammen til en hengekøye som nå kan brukes av besøkende som vil ta en hvilepause. Installasjonen viser også fortsettelsen av renningen som en rekke tau av ulik tekstur og utforming. Noen av disse er vevd inn i hengekøyen, mens andre er løse eller knyttet sammen. På den ene siden ble steudtner støttet og holdt oppe av solidaritet, men på den annen side var solidariteten resultatet av hardt og følelsesmessig belastende arbeid for både familien og andre støttespillere som organiserte krisehåndtering- stiltak og solidaritetsarbeid på «utsiden». De ulike teksturene i tauene tilsvarer de komplekse og varierte affektive tilstandene som oppleves av en familie i krise og solidaritetsarbeidet utenfor fengselet.
Magdalena Freudenschuss / peter steudtner
preparing4prison, 2019
www.preparing4prison.org
preparing4prison (p4p) samler erfaringer, historier og anbefalte praksiser fra de ufrivillige forsamlingene av mennesker som er fengslet på grunn av sin aktivisme. Disse erfaringene settes sammen med innsikter og perspektiver fra støttespillerne, familiene og advokatene deres. p4p er tilgjengelig på www.preparing4prison.org . Her finner man en digital krisepakke som ikke foreskriver en bestemt måte å takle denne særskilte typen krise på, men gir inspirasjon og veiledning. Du står selvsagt også fritt til å vrake strategiene som foreslås.
Arbeidet samler et mangfold av stemmer som snakker fra ulike posisjoner i ulike sammenhenger.
Freudenschuss og steudtner tok utgangspunkt i sine egne erfaringer fra «Istanbul 10»-episoden, og har samlet historier, erfaringer og tips fra menneskerettighetsforkjempere som har blitt arrestert og fengslet. De inviterte berørte familiemedlemmer og advokatene som er involvert, til å dele sine erfaringer og formidle førstehåndserfaringer om kropper, affekt, relasjoner og taktikker til fellesskapet av menneskerettighetsforkjempere. På denne måten er preparing4prison en manifestasjon av den ufrivillige forsamlingen (assembly) av fanger og deres pårørende, og utgjør dermed en frivillig forsamling av allierte.
Nettressursen er fritt tilgjengelig for bruk, justeringer, tilpasninger og gjenbruk, for eksempel i workshopene som finner sted under Bergen Assembly. Freudenschuss og steudtner åpner opp for både lokale aktivister og deltakende kunstnerne, og inviterer dem til å legge bidra med egne historier og erfaringer. Brukerne av p4p kan – alene eller sammen – fritt sette sammen innholdet på nye måter til sine egne formål.
Introduksjonsdagene, 6.4.2019
preparing4prison (presentation and Q&A, 30’)
preparing4prison(p4p) collects experiences, stories, and best practices of the involuntary assemblies of people imprisoned due to their activism. It combines them with the insights and perspectives of their supporters, their families, and their lawyers. Virtually assembled, p4p offers an easily accessible crisis set that does not prescribe a certain way of coping with this particular kind of crisis, but allows for inspiration and guidance as much as for rejection of the proposed strategies. In the p4p workshops within Bergen Assembly 2019, Magdalena Freudenschuss and Peter Steudtner open the space up to local activists as well as to participating artists, inviting additions to the assembled stories and experiences, and allowing for the individual or collective reassembling of the collection.
RELATERTE ARRANGEMENTER
RELATERTE PLATTFORMER
Utstilling
The Parliament of Bodies