Siri Hermansen
f. 1969 i Genève i Sveits, bor i Oslo i Norge
Siri Hermansen er en norsk filmskaper, fotograf og installasjonskunstner. Gjennom sitt kunstnerskap undersøker hun uforutsette affekter i samfunn som gjennomgår omfattende økonomiske, miljømessige eller kulturelle endringer.
BIDRAG
Addet Àndagassii / Om Forlatelse / Apology, 2014
Videoinstallasjon, 24
§ 108 i Kongeriket Norges Grunnlov lyder som følger: «Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.» Denne paragrafen ble lagt til i grunnloven i 1987, og regnes som en viktig sikringsinstans for bevaring av den samiske kulturen. Denne kulturen er likevel fortsatt under press fra økonomiske interesser som vil legge under seg de rike naturressursene på den nordlige halvkule.
Om forlatelse tar utgangspunkt i Kong Haralds offisielle unnskyldning til det samiske folket ved åpningen av Sametinget i 1997. «Den norske stat er grunnlagt på territoriet til to folk – nordmenn og samer. … I dag må vi beklage den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom
en hard fornorskningspolitikk». Gjennom denne offisielle erklæringen utøvet Kong Harald politisk makt, og gikk dermed ut over sin konstitusjonelle rolle som Norges konge, en rolle som er ment å være symbolsk og ikke-politisk. Med dette ga han den samiske befolkningen i Norge et juridisk verktøy.
Videoverket inneholder også samtaler med tidligere sametingspresident Ole-Henrik Magga, jusprofessorene Kirsti Strøm Bull og Carsten Smith samt forfatter og aktivist Marion Palmer. I ytterligere opptak fra utstillingen om samefolkets tradisjonelle liv og kultur ved Tromsø Museum kan vi se Deep River Boys og Nora Brockstedt fremføre sangen Voi voi. Med denne sangen om en samisk jente representerte Brockstedt Norge for første gang under Melodi Grand Prix i 1960.
RELATERTE PLATTFORMER
Utstilling